Czy wiesz, że jedna pszczoła w ciągu całego swojego życia jest w stanie wyprodukować miód w ilości 1/12 łyżeczki od herbaty? Ten niezwykły fakt jest potwierdzeniem tego, co wiadomo już od dawna – pszczoły to niesamowicie pracowite owady. Jednak wciąż zbyt mało mówi się o tym, jak bardzo złożony i intensywny jest proces powstawania miodu. Właśnie dlatego z poniższego artykułu dowiesz się, jak powstaje miód oraz dlaczego pszczoły zajmują się jego produkcją.

Jak pszczoły zbierają nektar? 

Pszczoły pobierają nektar za pomocą trąbki, jeśli roztwór jest bardziej rozwodniony lub języczka, gdy jest on gęstszy. Zebrany pożytek zbieraczki przechowują w specjalnym zbiorniczku, który nosi nazwę wola miodowego. Jednorazowo w wolu pszczoła może przenieść aż 40-50 mg nektaru, podczas gdy sama waży zaledwie dwa razy więcej, bo ok. 110 mg.  

Już na etapie wola pokarm zaczyna ulegać wstępnym przemianom, takim jak rozkład cukrów złożonych na cukry proste. Gdy wole miodowe jest już całe wypełnione, pszczoły zbieraczki wracają do ula i przekazują zebrany pokarm robotnicom, podczas którego zostaje on dodatkowo wzbogacony o enzymy. 

Początkowe etapy powstawania miodu.

Powstawanie miodu to złożony proces, który składa się z kilku etapów i wymaga ścisłej współpracy między pszczołami pełniącymi różne role w ulu.

Pierwszy etap zaczyna się w momencie, w którym pszczoły zwiadowczynie znajdują pożytek pszczeli, czyli miododajne rośliny będące źródłem nektaru lub spadzi. Po zakończonych sukcesem poszukiwaniach zwiadowczynie wracają z powrotem do ula i za pomocą specjalnego tańca przekazują pszczołom zbieraczkom informacje o kierunku, ilości i jakości znalezionego pożytku.

W kolejnym etapie pszczoły zbieraczki wylatują z ula po odkryty pożytek. Podczas jednego takiego wylotu pszczoła odwiedza ok. 50-100 kwiatów, natomiast jej przeciętny zasięg lotu wynosi 3 km.

Jak pszczoły robią miód? 

Powstawanie miodu to złożony proces, który składa się z kilku etapów i wymaga ścisłej współpracy między pszczołami pełniącymi różne role w ulu.

Pierwszy etap zaczyna się w momencie, w którym pszczoły zwiadowczynie znajdują pożytek pszczeli, czyli miododajne rośliny będące źródłem nektaru lub spadzi. Po zakończonych sukcesem poszukiwaniach zwiadowczynie wracają z powrotem do ula i za pomocą specjalnego tańca przekazują pszczołom zbieraczkom informacje o kierunku, ilości i jakości znalezionego pożytku.

W kolejnym etapie pszczoły zbieraczki wylatują z ula po odkryty pożytek. Podczas jednego takiego wylotu pszczoła odwiedza ok. 50-100 kwiatów, natomiast jej przeciętny zasięg lotu wynosi 3 km.

Wiesz już, jak powstaje miód, jednak aby doprowadzić go do znanej Tobie formy, trzeba wykonać jeszcze kilka kroków. Ten etap należy do pszczelarza, którego zadaniem jest odsklepienie ramek oraz odwirowanie miodu w specjalnej miodarceNastępnie uzyskany miód musi zostać jeszcze przepuszczony przez sita. W ten sposób oczyszcza się go z zanieczyszczeń, np. drobnych części wosku. Ważne jest także, aby odstawić go jeszcze na trochę, aby odparował, a następnie rozlać do słoików.  

Dlaczego pszczoły produkują miód? 

Pszczoły produkują miód na własne potrzeby, ponieważ jest to dla nich główne źródło pożywienia jesienią i zimą, gdy nie mają dostępu do innego pokarmu. Dzięki intensywnej pracy w okresie kwitnienia roślin, pszczoły są w stanie zgromadzić ogromne zapasy miodu, których często nie są w stanie spożytkować. Tylko takie nadwyżki pszczelarze wybierają z ula, natomiast resztę pozostawiają pszczelim rodzinom.   

Wiedząc, jak powstaje miód oraz dlaczego pszczoły zajmują się jego produkcją, warto jeszcze bardziej docenić te niezwykle owady i zastanowić się, co Ty możesz dla nich zrobić. W artykule poświęconym ochronie pszczół, znajdziesz kilka podpowiedzi, dzięki którym dołożysz swoją cegiełkę do poprawy ich życia.